Laura ParmainenLaura Parmainen

Hei, olen Laura Parmainen – mukavaa tavata!

Olen elänyt lehmille 30 vuotta ja toisinaan minusta tuntuu, että minullakin kasvaa häntä takapuolessa.

Nämä vuosikymmenet ovat antaneet näkemyksen ja kokemuksen siitä, mitä maaseutu ja eläimet voivat ihmiselle ja hyvinvoivalle elämälle antaa. Hektisyyden ja laitteiden täyttämän maailman keskellä ne tarjoavat käsinkosketeltavia kokemuksia ja pysäyttävät läsnäoloon, tässä ja nyt.

Meillä voit nähdä tipujen ja kissojen käyskentelevän keskenään sulassa sovussa. Tuntea lehmän lämpimän karvan ja kostean ruohon jalkapohjien alla. Maistaa kypsät lakat ja kasvattaa kermaviikset omaa maitoa hörppäämällä. Kuulla kukon kiekunan. Koska niin elämä on hyvää.

Meistä

Roemakassa elämä pyörii eläinten ympärillä, kainuulaisen vaaramaiseman keskellä. Pihatossa märehtii 60 lypsylehmää sekä 25 vasikkaa ja hiehoa. Tilan toimintaan liittyvät kiinteästi lehmien lisäksi myös kanat ja ankat. Maatiaiskanat ovat kiuruvedenkantaa ja orpingtoneita. Pihapiirissä pyörivät hiirikissat Miikkulainen ja Tiiseli, sekä Lyyti-koira, joka on matkassa siellä, missä ihmisetkin ovat.

Eläinten lisäksi päiviin kuuluu paljon erilaisia töitä, joita vuodenajat määrittävät. Kapuatko traktorin kyytiin vänkäriksi keväiseen pellon muokkaukseen, kesäiseen laitumen niittoon, syksyiseen kyntöön tai talvisiin lumitöihin? Peukalokyydin pyytäjät otetaan hyttiin – Lyyti-koira odottaa sinua sielläkin.

”Kun ei voi olla vahvempi, pitää olla viisaampi.”

Laura, Roemakan yrittäjä

Rakkaudesta lajiin

Intohimoni luonnon ja yrittäjyyden yhdistämiseen syttyi jo lapsuudessa. 4H-kerhon kasvimaan hoidosta ja tuotoista pidettiin tarkkaa kirjaa. Siskojen kanssa poimittiin myyntiin puolukoita, herukoita ja pihlajanmarjoja. Möin ja kuljetin alakoululle perunoita, porkkanoita ja punajuuria – talvella pottusäkin kanssa pulkkaa kiskoen.

Vähän vanhempana pottusäkit vaihtuivat koulutuksen myötä nautoihin. Ennen lypsykarjan pitoa olen työskennellyt maatalouslomittajana, vastaavana karjanhoitajana, maatalouden tuntiopettajana ja tuotantoneuvojana meijerillä. 

Viimeisimmät 8 vuotta olen toiminut yrittäjänä. Matkalle on mahtunut paljon kehittämistä ja kehittymistä. Kiinnostus on laajentunut lehmistä viljelyyn, yrittäjyyteen ja luontoarvoihin. Matkan varrella verkostot ovat laajenneet moneen suuntaan ja ne ovat avanneet monia ovia, joiden takaa saatu apu on ollut korvaamatonta.

Maailma muuttuu, hommat maaseudun parissa jatkuu.

Palkinnot

Kaikki tekemiseni perustuu neljään peruspilariin: intohimoon, ammattitaitoon, avoimuuteen ja oleellisuuteen. Aito palo ja into tekemiseen on kaiken kestävän lähtökohta ja ammattitaito antaa selkärangan seisoa työnsä takana rehellisesti ja avoimesti.

  • Maaseudun Tulevaisuus -palkinto 2016. Ainutkertaisen palkinnon perusteluina olivat rohkeus aloittaa yrittäminen puhtaalta pöydältä vuokraamalla tila vierailta ihmisiltä vieraalta paikkakunnalta, sekä rohkeus kokeilla uusia tapoja yrittää.
  • Turvallinen maatila 2020 -kilpailun palkinto aktiivisesta työturvallisuuden kehittämistyöstä
  • Erinomaisten ternivasikoiden tuottaja 2020